keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Merkitykselliset SOME- kokemukset

Viimeinen lukuvuosi MBA- opinnoissa on käynnistynyt. Olen päätynyt tekemään päättötyöni aiheesta sosiaalinen media (SOME)johtamisen välineenä. Olen liittynyt lukuisiin online- verkostoihin, joissa olen yrittänyt päästä keskustelun tynkään kiinni SOMEsta johtamisessa. Ensikokemukseni on, että on todella vaikeaa liittyä ryhmiin mukaan, jos ei tunne verkostosta ketään entuudestaan siis tässä offline- maailmassa. Miten päästä mukaan SOME- online verkostoihin, joiden ensivaikutelma muistuttaa lähinnä sisäpiirinrenkaalta. Ehkä siihen löytyy ratkaisuja, kun perehdyn enemmän SOME- ajatteluun ja sen toimintamalleihin online ympäristöissä.

Omaa edistymistäni SOMEn ymmärryksessä edisti 1.9.2010 käynnistynyt innovaatioverkoston ( www.innovaatioverkosto.fi )sosiaalisen median perehdyttämisohjelma. Luennoitsijamme Helena Aramo valaisi perusteellisesti eri SOME- työkalujen mahdollisuuksia. En ole aivan noviisi SOMEn käytössä, sillä olen kirjoittanut blogeja ja käyttänyt Facebookia pian kaksi vuotta. Twitterin otin käyttöön keväällä 2010, mutta SOME- työkaluna vierastan sitä edelleen.

Suurin ristiriita luennoitsijan SOME- näkemysten ja omien SOME- kokemusten välillä oli siinä, miten hän näkee yksityisyyden ja julkisuuden SOMEssa. Hän puhui vahvasti avoimmuden puolesta SOMEn käytössä. Itse olen jotenkin ajatellut tähän asti, että oma Facebook- profiili ei ole työkavereita varten, vaan siellä jaan kokemuksiani läheisteni ja ystävieni kanssa.

Olen nyt aloittamassa lukuvuoden kestävää perehtymistä SOMEen johtamisen välineenä. Erityisen kiinnostunut olen selvittämään, muuttaako alkava SOMEn innovaatioverkosto- työskentely ajatuksiani tai jopa johtamistani, kun yhdessä ryhmän kanssa perehdytään SOME- työskentelyyn enemmän. Olenko vuoden päästä valmis jakamaan Facebook- profiilin myös työkavereiden kanssa vai haluanko pitää sen yksityisenä alueena myös jatkossa. Siinä on yksi mittari, jonka avulla ajattelutapani muutosta voi seurata seuraavan vuoden aikana.

2 kommenttia:

  1. Itse kommentoisin tähän niin, että mikä meidän kulttuurissa on niin vialla, että työkavereita pidetään jotenkin ulkopuolisina? He kuitenkin ovat usein ihmisiä joiden kanssa vietetään lähes suurin osa päivittäisestä ajasta.

    Monissa muissa maissa työkavereiden kanssa tehdään muutenkin kaikenlaista, kuten käydään usein ulkona syömässä jne, ja tätä kautta kaikki tutustuvat toisiinsa paremmin. Vähentää kaikenlaista kyräilyä ja lisää tiimin yhtenäisyyden tunnetta.

    Voisiko tässä olla todellinen syy työpaikkapahoinvoinnille Suomessa? Itsestäni olisi ainakin omituista, jos työkaverini eivät olisi Facebook-kavereitani. Siellä nimenomaan tulee pidettyä yhteyttä pystyssä, tutustuttua paremmin ja levitettyä tietoa samoista kiinnostuksen kohteista ja keskustelua niistä.

    Olen sitä mieltä, että jos nykypäivänä tiimin sisällä ei olla Facebook-kavereita, niin tiimissä on jotain vialla.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. En oikein usko, että meissä suomalaisissa on mitään erityisesti vialla. Olemme vain oman kultturiperintömme ja oman aikakautemme kasvatteja. Emme ole SOMEen syntyneitä kuten nuorempi sukupolvi on.

    Minun IT- maailmani alkoi telkkarin tulon myötä meidän maalaistaloomme ja koko kylän väki tuli sitä tuijottamaan yhdessä. Oliko se SOMEn ensiaskel, miksi ei? Seuraavaksi puhelinsantrat vaihtuivat puhelinvaihteeksi. Tämä oli siis 1960-1970 luvun Suomea. 1980- luvun lopulla sukelsin pimeässä DOS- maailmassa lerppujen kanssa. 1990- luvulla tuli WINDOWS & kännykät ja nyt 2000- luvulla teen töitä oikeastaan ainoastaan ja vain sähköisillä työkaluilla... toki onneksi mukavien työkavereiden kanssa ;)

    Miksi sitten emme ota työkavereita FB- kavereiksi? Minun syyni oli aluksi se, etten osannut käyttää FB:n ryhmätyökaluja kuin vasta syyskuun puolen välin 2010 jälkeen. Sitten, kun opin käyttämään FB:a ominaisuuksia paremmin, myös työ- ja muut verkostokaverit ovat minun FB- kavereita. Tästä oman toimintamallin muutoksesta kirjoitinkin englannikielisessä blogissani: http://katrismeaningfulexperiences.blogspot.com/2010_09_01_archive.html

    Siis opetellaan kukin käyttämään FB:n ja muiden SOME- työkalujen ominaisuuksia paremmin, niin voidaan olla siinäkin SOMEssa läsnä monipuolisemmin :)

    VastaaPoista